Spruitjes heb ik nooit op m’n menu staan omdat ik ze dacht ik niet lekker vond! Geïnspireerd door het kookboek van Rieneke Dijkinga ( wat je bij mij kan bestellen) , heb ik het vandaag geprobeerd. Met een eigen variatie, omdat ik niet alle ingrediënten thuis had, is het een heerlijke maaltijd geworden!
Spruitjes horen bij de koolsoorten en bieden volgens klinische studies een bijzondere bescherming tegen kanker, je hebt wel min 500 gram kool per week daarvoor nodig.
Een speciaal stofje in de spruitjes zou er volgens onderzoekers voor zorgen dat het de giftige stoffen, die wij dagelijks binnen krijgen, neutraliseert en ervoor zorgt dat het via de urine/ ontlasting uitgescheiden kan worden!
Hier het recept:
750 Gr spruitjes
2 flinke uien
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
Klein stukje gember fijn gesneden
Handvol bieslook of peterselie
250 Gr kipfilet
250 Gr spekjes
Kardemom,zeezout,koriander,citroengras, van elk 1 of 2 theelepel(s)
150 ml havermelk of kokosmelk
500 Gr quinoa/zilvervliesrijst of half/ half
Bereiding:
Spruitjes liefst stomen(20 min)
Buitenste blaadjes en onderkant eraf en inkerven.
Olijfolie of kokosolie in de pan en uien en knoflook fruiten met de kruiden en het zout.
Kipfilet fijn snijden en met de spekjes erbij meebakken, alfblussen met de haver of kokosmelk en evt nog wat zouten.
Ondertussen de rijst of quinoa 8 min koken.
Spruiten en rijst op een bord en het vleesmengsel over de spruitjes serveren.
Eet smakelijk!